Honden Club Koudum

Het warme hart voor baas en hond!!

 

algemeen-euro

Op reis met je hond en kat

Op reis met hond en kat - wettelijke verplichtingen

Veel mensen weten niets van de wettelijke verplichtingen als ze hun hond mee de grens over nemen dus hierbij...

Eigenaren van honden, katten en fretten kunnen vanaf 3 juli 2004 gemakkelijker met hun dier binnen de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland reizen, dan voorheen. De wetten t.a.v. het vervoer van niet-commercieel gehouden dieren worden binnen de EU geharmoniseerd. Voor het vervoer van huisdieren gaan de volgende algemene regels gelden :

1. EU paspoort
Honden, katten en fretten hebben een officieel EU-paspoort nodig. Dit nieuwe document vervangt alle in Europa gebruikte paspoorten en documenten, die tot op heden werden gebruikt

2. Hondsdolheidenting (Rabiës)
De dieren dienen tegen hondsdolheid te worden gevaccineerd, en dit dient in het EU-paspoort te worden aangetekend.

3. Gezondheidsverklaring
Vele landen, o.a. Frankrijk vraagt een gezondheidsverklaring van maximaal een week oud voor binnenkomst in Frankrijk. Ook deze dient in het EU-paspoort te worden aangetekend.

4. Identificatie
Eigenaren zijn verplicht een identificatiechip bij hun dier te laten aanbrengen, indien dit nog niet gebeurt is.

Wie op vakantie gaat naar VK, Ierland, Zweden of een land dat geen lid is van de EU, moet bij het dier een bloedtest laten doen. De bloedtest bepaald de door de rabiësvaccinatie opgewekte hoeveelheid antistoffen in het bloed. Deze waarde moet aan een minimum voldoen. De test dient 3 maanden voor de reis worden uitgevoerd.

 • papieren niet in orde?
  • Het dier wordt in quarantaine geplaatst totdat aan de voorschriften kan worden voldaan. Dit kan dus maanden zijn! Of:
  • Het dier wordt teruggestuurd naar het land van herkomst. Einde vakantie dus.
 • dieren jonger dan 3 maanden.
  • De eigenaar moet kunnen aantonen dat het dier tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact kan zijn geweest met dieren die mogelijk besmet waren met Rabiës. De RVV heeft hier speciale papieren voor. Moet door de dierenarts worden ingevuld.
 • andere landen 
  • Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein, Monaco, San Marino, en Vaticaanstad hebben hetzelfde beleid als de EU. Geen bloedtest dus .
 • overige eisen
  • Tot 3 januari 2009 mogen alle lidstaten zelf extra eisen stellen met betrekking tot bijvoorbeeld de bestrijding van lintworm en teken. Het is nu al bijna zeker dat Zweden deze extra eisen gaat stellen. Dus een bewijs van ontworming en tekenbestrijding met name genoemde middelen is dan noodzakelijk.
 • Voor de invoer vanuit een derde land waar Rabiës nog voorkomt, naar Ierland, Zweden en het VK blijft de quarantaine periode van 6 maanden gehandhaafd!


Prettige vakantie en raadpleeg tijdig uw dierenarts over de specifieke eisen en het EU-paspoort!


Vakantietips voor je hond
Wanneer u uw hond meeneemt op vakantie kunt u beter van tevoren vragen of de camping, hotel of vakantiewoning dieren toestaat.

Als u met de auto reist en uw hond heeft last van wagenziekte kunt u hiertegen tabletjes krijgen bij de dierenarts. Ook is het nuttig de hond in de periode voor de vakantie vast te laten wennen aan autorijden.

Het is verstandig voeding van huis mee te nemen. Verandering van merk of type voeding kan problemen veroorzaken. Wanneer u uw hond te drinken geeft, kunt u het water het beste van tevoren koken.

Laat uw hond op tijd correct inenten en vraag om een gezondheidsverklaring. Rabiësinenting is tegenwoordig verplicht. Vraag bij uw dierenarts welke inentingen per land vereist zijn. Zorg ook voor een tekenband, behandeling tegen hartworm en Leishmania.

Chip uw dier voordat u vertrekt. Dit is tegenwoordig verplicht. Is je hond al gechipt controleer voor vertrek of de chip nog werkt bij je dierenarts en je NAW-gegevens via Chipnummer.nl.

Bevestig een adreslabeltje aan de halsband en laat deze ook altijd om met de naam van je hond, en jouw mobiele telefoonnummer beginnend met +316... voor het buitenland. bevestig daarnaast een adreskokertje met uw vakantieadres aan de halsband.

Laat uw hond met warm weer niet achter in de auto, ook niet in de schaduw. Wanneer de zon maar even op uw auto schijnt, kan het flink warm worden en zou de hond een zonnesteek op kunnen lopen of zelf overlijden.

Als uw hond thuisblijft, zorg er dan voor dat hij goed verzorgd of opgevangen wordt. Mogelijkheden hiervoor zijn een oppas, dierenpensions of onderbrengen bij vrienden. Zorg ervoor dat de verzorgers op de hoogte zijn van soort voer en snacks, de naam en telefoonnummer van de dierenarts, uw verblijfplaats en eventueel telefoonnummer.

Informeer ruim van tevoren welke regels van kracht zijn in het land van bestemming (muilkorf, inentingen). Kijk bij links bij Dogs Included voor de geldende eisen per land en meer tips.
Mee op reis
EU-dierenpaspoort (let op hier worden speciale eisen aan gesteld)
rabiësverklaring voor de honden
gezondheidsverklaring van de dierenarts
telefoonnummer van uw eigen dierenarts
voer en water voor onderweg
Honden-EHBO-tas (vraag naar benodigde inhoud)
hondenspeelgoed
een mand of deken
een foto van uw huisdier voor het geval deze op het vakantieadres zoekraakt