Honden Club Koudum

Het warme hart voor baas en hond!!

 

algemeen-euro

Behendigheid

altBehendigheid, ook wel Agility genaamd, is een vorm van hondensport waarbij de hond een vooraf bepaald parcours moet afleggen via een aantal hindernissen zoals hordes, tunnels, een kattenloop, schutting en dergelijke. Het is hierbij de bedoeling dat de hond het parcours zo snel mogelijk aflegt zonder daarbij fouten te maken. Hierbij dient de geleider mee te rennen om de hond de goede kant op te sturen, en te voorkomen dat de hond fouten gaat maken. U zult begrijpen dat dit, voor zowel de hond als voor de geleider, een inspannende bezigheid is maar wel een bezigheid waar beiden een hoop plezier aan beleven.

Voorwaarde hierbij is dat de trainingen altijd op een positieve manier gegeven worden. Dat betekent dus dat de hond altijd beloond wordt; straffen is bij behendigheid uit den boze. Hierdoor krijg je vrolijke honden die met veel plezier zullen werken. Omdat bij behendigheid best veel fysieke inspanning van de hond wordt verwacht, mag je pas met deze sport beginnen op het moment dat de hond volgroeid is en al zijn spieren en pezen goed ontwikkeld zijn. Dit betekent voor de kleinere hondjes dat ze minimaal één jaar oud moeten zijn, en voor de grotere honden anderhalf tot soms wel twee jaar. Veiligheid staat bij behendigheid voorop. Alle toestellen zijn zo geconstrueerd dat, mocht de hond iets verkeerd doen, hij niet geblesseerd kan raken.

Binnen de hondenclub Koudum ben ik van mening dat elke combinatie, ongeacht wat voor soort hond het is, behendigheid moet kunnen doen mits het de gezondheid van de hond niet schaadt. Door deze instelling ben ik niet op het wedstrijdelement ingesteld. Bij de beginners is het hoofddoel het aanleren van de verschillende toestellen, de hond zowel links als rechts lopend, en op deze manier redelijk vlot een eenvoudig parcours te kunnen lopen.

Bij de gevorderden wordt wat meer de nadruk gelegd op het wisselen voor of achter de toestellen, het vooruit sturen, kortom meer zelfstandig en vlotter afwerken van het parcours.
Zowel bij de beginners als bij de gevorderden wordt de cursus afgesloten met een examen, bestaande uit twee parcoursen waarvan er één goed gelopen moeten worden.

Is misschien uw interesse gewekt?

Kom gerust eens kijken op het veld, ik sta als enthousiaste behendigheidsinstructeur voor u klaar.

Wat doe je voor en wat neem je mee naar de cursus

Geef de hond voor de cursus niet te eten, er wordt belonen tijdens de cursus met wat lekkers. Heeft de hond net gegeten dan is de motivatie om op te letten weg.

  • Uiteraard de hond, die voor de cursus al goed uitgelaten is!
  • voorzien van halsband of tuig, slipkettingen en wurgkettingen worden niet toegestaan tijdens de cursus
  • een riem van maximaal 2 meter lang. Uitrollijnen worden niet gebruikt tijdens de cursus
  • voertjes, 2 of 3 verschillende soorten waar de hond gek op is
  • speeltje, touw, balletje aan een lijntje, beestje, etc. Als er maar geen geluid in zit, is storend voor de andere honden.