Honden Club Koudum

Het warme hart voor baas en hond!!

 

algemeen-euro

Flybal

Met ingang van 4 juni 2013 gaan wij starten met de cursus Flyball

 

Wat is flyball

Flyball is een hondensport die 1970 in Amerika is uitgevonden door Herbert Wagner. In 1985 werd in Noord Amerika de North American Flyball Association (NAFA) opgericht. In 1990 is het flyball in Nederland door Otto Steijn geïntroduceerd.

Flyball is vooral fun en kan aangeleerd worden aan elke hond die gek op een bal is, graag apporteert en een basis gehoorzaamheidscursus achter de rug heeft. Flyball kan men als recreatiesport of als wedstrijdsport beoefenen.

 

Hoe werkt flyball

De hond wordt vooruit gestuurd over 4 hindernissen. Na de hindernissen staat een apparaat. In dit apparaat zit een balletje. De hond laat met een druk van de voorpoten op het apparaat de bal uit het toestel springen en moet de bal zo vlug mogelijk over de 4 zelfde hindernissen terug naar zijn baasje brengen.

 

 

Flyball apparaat

De training bij de bak is er op gericht om de hond te leren het apparaat te bedienen, waardoor een bal als beloning (buit) te voorschijn komt. Tegelijkertijd wordt aangewend om na het vangen van de bal zo snel mogelijk om te draaien en terug te keren naar de baas. Vooraf wordt de hond gewend aan de bak en het geluid dat je hoort als het apparaat wordt bediend.

alt

 

Hindernissen

De hond moet leren om over de hindernissen te springen in plaats van eromheen te lopen. Dit begint eerst met netten langs de hindernissen en wordt langzaam uitgebouwd totdat alle vier de hindernissen zonder netten achter elkaar foutloos gesprongen worden. Behalve aan foutloos springen wordt ook gewerkt aan snelheid, tenslotte gaat het straks bij wedstrijden om de snelste tijd.

 

Het gehele parcours

Als bovenstaande twee activiteiten foutloos gaan, wordt het werken aan het apparaat uitgebouwd zodat de hond moet springen en lopen om het apparaat te bedienen. Ook wordt het terugkomen over de hindernissen nog steeds geoefend, waarna de laatste stap volgt: de combinatie van springen naar het apparaat, bedienen apparaat en terugkomen.